Medierea
Conflictele
sunt parte a vietii.
Important este sa stim sa le gestionam.
Partile au insa si ALTERNATIVA de a rezolva o disputa pe cale AMIABILA, in sensul ca partile ajung la o intelegere prin care se incheie disputa.
Solutionarea se bazeaza pe interesele, nevoile partilor, nu pe dispozitia legii, dar solutia nu poate incalca dispozitii legale.
Modalitatea de solutionare amiabila cea mai cunoscuta si utilizata, pana in prezent, este negocierea. De multe
ori, insa, partile implicate nu pot negocia EFICIENT, singure, datorita, in primul rand, a perspectivei adversariale asupra procesului de negociere.
MEDIEREA este modalitatea prin carea partile sunt ajutate de o a treia parte, neutra si impartiala, MEDIATORUL, pentru a gasi solutia cea multumitoare posibila. In mediere, negocierea este colaborativa-partile nu sunt una impotriva celeilalte, ci ambele, impotriva problemei de rezolvat.
Solutia rezultata din mediere este de tip castig-castig.MEDIEREA este o NEGOCIERE ASISTATA
MEDIEREA ESTE VOLUNTARA - numai partile decid daca doresc sa parcurga procedura de mediere.
MEDIATORUL- este ales de cate parti, este neutru si impartial, nu judeca, nu da solutii, nu decide solutia.
MEDIATORUL ajuta partile sa gaseasca SOLUTIA pe baza intereselor lor, rezultand o intelegere, un acord.
INTEGELEREA PARTILOR REZULTATA DINTR-O NEGOCIERE ARE ACEEASI VALOARE, INDIFERENT DACA NEGOCIEREA A FOST ASISTATA DE UN MEDIATOR SAU NU
TIPURI DISPUTE CARE POT FI SOLUTIONATE PRIN MEDIERE
Prin mediere pot fi solutionate dispute din orice domeniu , FAMILIE, AFACERI, CONSUMATORI-AGENTI ECONOMICI, COMUNITARE, ORGANIZATONALE, SCOALA, MEDIU, INTERCULTURAL, INTERCONFESIONAL, ETC
CU O CONDITIE
TOATE PARTILE SA DOREASCA SOLUTIONAREA PRIN MEDIERE
Medierea se aplica atat in cazul litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata, cat si extrajudiciar.
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.( Legea 192/2006)
♦ In cazul LITIGIILOR CIVILE SI COMERCIALE, Directiva 2008/52/PE este aplicata prin Legea 192/2006 privind medierea.
In cazul litigiilor, fie la recomandarea judecatorului, fie din initiativa partilor, medierea este o procedura prin care disputa se solutioneaza amiabil, prin intelegerea partilor, materializata in acordul de mediere, care se prezinta judecatorului, pentru a pronunta hotararea judecatoreasca.
Partile pot solutiona o disputa si inainte de introducerea cererii de judecata, caz in care pot solicita judecatorului sa ia act de intelegerea lor.
♦MEDIEREA IN CAZUL DISPUTELOR DIN DOMENIUL CONSUMATORILOR - Directiva 2013/11/UE a PE reglementeaza solutionarea in acest domeniu pe cale alternativa solutionarii pe calea instantei de judecata.
Una dintre modalitatile de solutionare alternativa, este medierea.
Orice consumator, in baza prevederilor art 2 alin 2 al Legii 192/2006, are dreptul sa solicite solutionarea unei dispute cu un comerciant, prin mediere.
♦IN ORICE CONTRACT IN CARE SE PREVEDE SOLUTIONAREA AMIABILA
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania. Pentru detalii de la conferinta mediatorilor Pro Medierea click aici